Kyrkan – när du behöver hjälp och stöd i livet

När livet känns svårt eller ensamt kan du söka stöd i kyrkan. De olika kyrkorna hjälper människor på olika sätt varje dag. Helt gratis.

Sorg och sjukdom


Vi råkar alla ut för sorg och sjukdom. Ibland är sorgen att livet inte blivit som vi önskat, att vi känner oss misslyckade och ensamma, andra gånger handlar sorgen om skilsmässa eller att någon som vi älskar har gått bort. Vid alla dessa tillfällen kan du gå till en kyrka för att samtala med en präst, pastor eller diakon. Om du behöver en begravningsbyrå i Stockholm kan du vända dig till Lavendla – de kommer att hjälpa dig igenom den jobbiga processen på bästa sätt.

Om du känner sorg eller är sjuk kan du också gå till en kyrka och sätta dig i kyrkbänken. I många kyrkor kan du tända ett ljus, som en slags bön. Ibland tränar kyrkomusikerna dagtid, och du får njuta av musik – vilken ibland kan hjälpa när livet känns svårt.

Prata av sig


Ibland behöver vi bara få prata av oss. Om du inte vet vart du ska vända dig för att få ett djupare samtal kan du vända dig till en präst eller diakon. Präster har också tystnadsplikt, vilket innebär att du kan säga vad som helst och de får inte föra det vidare. Det kan vara skönt att få berätta hemligheter för en person som inte känner dig, men som inte heller kommer döma dig eller föra det vidare. Det är bättre att du pratar av dig, än bär på tunga och jobbiga tankar, då tankarna kommer att tynga ner dig. Ibland kan också ett samtal ge dig den hjälp du behöver för att våga ta dig ur en svår situation. Alla behöver någon gång emellanåt få dryfta sina tankar, särskilt existentiella tankar om livet, döden, klimatförändringar, familj, ensamhet, vänskap eller arbete.

Social hjälp


Många kyrkor hjälper människor som inte har så mycket pengar, både hemlösa, men också barnfamiljer, pensionärer eller sjukskrivna som inte får det att gå runt. Om du har ekonomiska problem ska du inte skämmas för det, utan gå till både kommunen och kyrkan och ta emot den hjälp du kan få. Det finns många föräldrar som kunnat gå till kyrkan och få hjälp med julklappar inför julen. Vissa kyrkor driver och second handbutiker där överskottet går till hjälparbete. Ofta brukar det också finnas ett kafé med hembakad fika och billigt kaffe. Dessa second handbutiker brukar både bli en plats att köpa begagnade saker till ett bra pris, men också ett samlingsställe med mycket gemenskap kring kaffeborden.

Gemenskap

Om du längtar efter gemenskap, men inte vet vart du ska vända dig, kan du börja i en kör eller annan verksamhet i kyrkan. Där kommer du på ett naturligt sätt att möta andra människor och kunna få en plats i tillvaron. Många kyrkor har också stickkaféer, där man träffas för att sticka kläder till fattiga människor, fika och umgås.