Glasmålningar i kyrkor

Även de som inte uppskattar kyrkor av religiösa anledningar, kan säkerligen uppskatta dem som vackra byggnader rent arkitektoniskt. Ett vanligt inslag i kyrkors dekoration är glasmålade fönster, som kan variera från små och enkla till stora och detaljerade. Det de har gemensamt är att de nästan alltid är mycket vackra.

Att måla glas för dekorativa syften är något människor har gjort sedan den antika romartiden, men det äldsta exemplet på glasmålade fönster som fortfarande sitter på sin ursprungliga plats är en serie av fyra fönster i en kyrka i Augsburg i Tyskland. Fönstren föreställer fyra porträtt, av Moses, Daniel och två andra bibliska figurer, som omges av en bård målad för att likna marmor.800px-Sainte_Chapelle_-_Upper_level_1

Efterfrågan på målat glas var som störst under medeltiden, och ett exempel på den typ av fönster i kyrkor som var anledningen till denna efterfrågan hittar man i Chartres katedral i Frankrike. I katedralen finns nämligen tre stora rosettfönster, som vart och ett är mellan 10,5 och 12 meter i diameter. Det största, det som vetter mot väst och också är det äldsta i kyrkan, tillverkades runt år 1215 och avbildar den yttersta domen.

Från samma tidsperiod, eller något senare, det vill säga mitten av 1200-talet, kommer fönstren i Sainte-Chapelle i Paris. I detta kapell täcks väggarna med höga, smala glasmålade fönster, som inte bara avbildar religiösa motiv utan också lokal historia och politiska auktoritära figurer. Glasmålade fönster var nämligen inte bara dekorativa, utan var också ett sätt för analfabeter att ta del av de bibliska berättelserna och andra viktiga delar av samhället.

Det bästa sättet att uppleva glasmålningar i kyrkor är att slå sig ner i kyrkbänkarna ett slag, och blicka uppåt. Det kan vara lätt att glömma tid och rum när man sitter i en sådan miljö och granskar vackra, mångfärgade fönster, men något som till slut kan påminna en om att man har suttit ett tag är sannolikt träsmak i rumpan, eftersom kyrkbänkar vanligtvis inte är så bekväma. Därför kan det vara bra att se till att man har en bekväm soffa hemma att slå sig ned i när man kommer hem. Du hittar soffor för alla smaker på Furniturebox.se.